آموزش بستن زنجیر چرخ در چند دقیقه
به گزارش سفرنامه ازمیر، استفاده از زنجیر چرخ از برترین راهکارها برای رانندگی ایمن در فصل زمستان است؛ به خصوص که با بارش برف، زمین لغزنده می گردد و امکان تصادف وجود دارد.

زنجیر چرخ وسیله ای ضروری برای رانندگی در روزهای برفی و یخبندان است که نصب آن روی لاستیک خودرو باعث ایجاد اصطکاک با سطح زمین و متعاقبا مانع از سرخوردن خودرو می گردد. شرایط غیرمنتظره در جاده های برفی و یخ زده در زمستان می تواند برای هر راننده ای دردسرساز باشد. برترین راه چاره مقابله با چنین وضعیتی استفاده از زنجیر چرخ مناسب است که اغلب نصب آن در شرایط آب وهوایی نامساعد آسان نیست و موجب دردسر راننده ها می گردد. زنجیر چرخ های متنوعی در بازار وجود دارد که از نظر کیفیت، استحکام و قیمت با هم تفاوت دارند و افراد برحسب احتیاج و بودجه خود به خرید آن ها اقدام می نمایند. برای اینکه با انواع زنجیر چرخ و ساده ترین روش بستن زنجیر چرخ آشنا شوید، این مقاله را از دست ندهید.
هرآنچه باید درباره زنجیر چرخ بدانید:
- بستن زنجیر چرخ در زمستان چه یاریی به راننده می نماید؟
- انواع زنجیر چرخ
- مزایای استفاده از زنجیر چرخ
- ساده ترین روش بستن زنجیر چرخ
- نحوه بستن زنجیر چرخ ماشین سنگین
- بستن زنجیر چرخ تسمه ای
- فیلم بستن زنجیر چرخ
- بستن زنجیر چرخ در برف
- نحوه باز کردن زنجیر چرخ
بستن زنجیر چرخ در زمستان چه یاریی به راننده می نماید؟
زنجیر چرخ ابزاری کاربردی برای خودروها در شرایط نامناسب جوی مثل بارش برف و عبور از نقاط برفی است که دور تایر خودرو کشیده می گردد. این وسیله از لیز خوردن خودرو روی سطوح برفی و یخی جلوگیری می نماید و در حفظ امنیت سرنشینان نقش بسیار پررنگی دارد.
بستن زنجیر چرخ در جلوگیری از بکسوات یا لیز خوردن خودرو در شرایط برفی و یخبندان اهمیت ویژه ای دارد؛ اما دقت، تمرکز و حوصله راننده نیز تاثیر بسزایی در پشت سر گذاشتن این شرایط نامناسب جوی دارد.
نکاتی درباره استفاده و نگهداری از زنجیر چرخ
- از آنجا که زنجیر چرخ برای هر خودرویی فرق دارد؛ باید از زنجیری متناسب با مقدار لاستیک های خودرو استفاده نموده و قبل از سفر حتما زنجیر چرخ را روی خودروی خود امتحان کنید. به عنوان مثال لاستیک خودروهایی مثل تیبا، پراید و ماتیز مشابه هم هستند و در نتیجه می توانید زنجیر چرخ یکسانی برای آن ها به کار ببرید. پس اگر زنجیر چرخ بزرگ تر از سایر لاستیک باشد، احتمالا روی چرخ ها سفت نمی گردد و در حین رانندگی در هوای سرد و برفی برایتان دردسرساز می گردد.
- استفاده از زنجیر چرخ های خود تنظیم شونده باعث می گردد تا زنجیر چرخ در طول مسیر لقی پیدا نکند و از بروز خسارت های احتمالی جلوگیری گردد.
- از سالم بودن زنجیر چرخ، بست ها و اتصالات آن اطمینان داشته باشید. هرچه بیشتر مراقب زنجیرهای چرخ باشید، عمر طولانی و کارکرد بهتری خواهند داشت. علاوه بر این، همواره زنجیرها را در جای دور از رطوبت و خشک قرار دهید.
- با توجه به اینکه بعضی از زنجیرها مجهز به آچار مخصوص به خود هستند؛ هنگام خرید حواستان باشد که این آچار در بسته زنجیر چرخ قرار داشته باشد.
- الگوی پیوندها در زنجیر چرخ موضوع کم اهمیتی نیست؛ به عنوان مثال، الگوی الماس برای خودروهای دارای ترمز ضد قفل مناسب و الگوی مورب برای کشش بهتر خودرو در نواحی برفی و یخ زده طراحی می گردد.
- استفاده طولانی از زنجیر چرخ می تواند باعث آسیب به جلوبندی، سیستم ترمز و لاستیک ها گردد. پس فقط در شرایط ضروری زنجیر چرخ ببندید و در مسیرهای غیربرفی از آن استفاده نکنید.
- امروزه استفاده از لاستیک های یخ شکن رواج پیدا نموده است؛ اما توجه داشته باشید که در شرایط بحرانی لاستیک یخ شکن جای زنجیر چرخ را پر نخواهد کرد.
- بعد از استفاده از زنجیر چرخ نباید آن را مرطوب رها کنید؛ زیرا این موضوع باعث زنگ زدگی می گردد. در نتیجه آن را حتما خشک کنید و بعد در جعبه بگذارید. این موضوع حتی برای زنجیر چرخ پارچه ای و ژله ای نیز صدق می نماید و قراردادن زنجیر در محیط مرطوب، کیفیت آن را کاهش می دهد و احتمال پوسیدگی افزایش می یابد.
انواع زنجیر چرخ
زنجیر چرخ ها عموما از جنس نانو پلیمری، پلیمری، فلزی، تسمه ای و پارچه ای هستند. هر یک از این زنجیرها معایب و مزایای خود را دارند که افراد بسته به کیفیت و قیمت دست به خرید آن ها می زنند.
زنجیر چرخ فلزی
زنجیر چرخ فلزی که از جنس آهن است، محکم ترین زنجیر چرخ به شمار میرود و به راحتی پاره نمی گردد؛ گرچه ممکن است هنگام حرکت خودرو باز گردد. این زنجیرها در اثر بی توجهی محتمل است بعد از مدت کوتاهی دچار زنگ زدگی شوند؛ مگر آنکه بعد از هربار استفاده آن ها را تمیز و خشک نموده و در جعبه مخصوص خودشان نگهداری کنید.
زنجیر چرخ فلزی در دو نوع زنجیر چرخ تکی و زوجی به فروش می رسد. زنجیر چرخ تکی از دو زنجیر موازی در طول و زنجیرهای کوتاهی در عرض تشکیل شده است که در بخش ابتدایی و انتهایی زنجیر در طول به هم متصل می شوند. زنجیر چرخ زوجی ساختاری شبیه به نوع تکی دارد؛ با این تفاوت که دارای دو رشته عرضی ضربدری و سه زنجیر در طول است.
از معایب این زنجیرها می توان به این مورد اشاره نمود که اگر در زمان حرکت خودرو باز شوند، خسارت اساسی به جلوبندی، گلگیر یا ترمز وارد می نمایند. بستن زنجیر چرخ فلزی کار سختی است؛ چراکه باید زنجیر را روی زمین پهن کنید و بعد خودرو را به وسط زنجیر ببرید. حتی اگر برای بعضی افراد سختی چندانی نداشته باشد، بستن آن در مقایسه با نوع ژله ای زمان بر خواهد بود. یکی دیگر از معایب این نوع زنجیر، آسیبی است که به لاستیک ها می زند؛ به خصوص وقتی به درستی بسته نگردد. ضمن اینکه در صورت استفاده طولانی مدت می تواند ترک هایی روی محل قرارگیری زنجیر ها به وجود آورد.
زنجیر چرخ ژله ای (پلیمری)
زنجیر چرخ ژله ای اغلب گران تر از نوع فلزی است و استحکام آن به برند و جنس زنجیر بستگی دارد. این زنجیرهای پلیمری طوری طراحی شده اند که نصب بسیار راحت تری نسبت به نوع آهنی دارند و به خاطر نصب آسان و ظاهر متفاوتشان، بیشتر برای چرخ های با رینگ اسپرت به کار می روند. بعلاوه زنجیرهای مذکور به علت ایجاد اصطکاک بیشتر با جاده، از فرو رفتن خودرو در برف عمیق جلوگیری می نمایند.
با وجود محبوبیت زنجیر چرخ ژله ای در بازار، قیمت بالاتر آن باعث شده است که آمار فروش این نوع زنجیر نسبت به نوع آهنی کمتر باشد.
زنجیر چرخ نانو پلیمری
زنجیر چرخ نانو پلیمری بیشتر در کشورهای بسیار سرد به کار می رود که نه تنها آسیبی به جلوبندی و گلگیر نمی زند؛ بلکه از آج لاستیک برای مدت طولانی تری محافظت می نماید و اختلالی در سیستم ABS ایجاد نمی نماید. هرچند زنجیرهای نانو پلیمری این عیب را دارند که در صورت بازشدن هنگام حرکت خودرو، متوجه آن نخواهید شد و به این ترتیب دیگر نمی توانید آن را پیدا کنید.
زنجیر چرخ تسمه ای (کمربندی)
زنجیر چرخ تسمه ای از نظر بازدهی پس از زنجیرهای پلیمری قرار می گیرد و نسبت به سایر زنجیرها، محبوبیت کمتری دارد. این زنجیر چرخ مانند یک تسمه، چرخ را احاطه می نماید و برای خودروهایی مناسب است که رینگ اسپرت دارند. بعلاوه برای خرید این نوع زنجیر، ملاک عرض و فاق نیست و سایز رینگ اهمیت دارد. این زنجیرها نصب بسیار آسانی دارند و برای استفاده از آن به تعویض لاستیک و جک احتیاجی نیست.
زنجیر چرخ تسمه ای علاوه بر نوع فلزی، با جنس پلاستیکی نیز به فروش می رسد؛ ضمن اینکه این زنجیر از انعطاف و دوام بالایی برخوردار است و به رینگ و لاستیک خودرو آسیب نمی زند.
زنجیر چرخ پارچه ای
زنجیر چرخ پارچه ای (ابریشمی) به واسطه وزن سبکی که دارد، رضایت مصرف نمایندگان را در پی داشته است. این نوع زنجیر به وسیله ایجاد اصطکاک زیاد با سطح برف، از سرخوردن و همین طور فرورفتن خودرو در برف جلوگیری می نماید، مزیت بسیار بزرگی که آن را از سایر زنجیرها متمایز می نماید؛ زیرا زنجیرهای دیگر باعث فرورفتن خودرو در برف نرم یا عمیق می شوند.
طراحی و ساخت این زنجیر به گونه ای است که امکان استفاده آن روی تمامی خودروها وجود دارد. نصب آن مسائل نصب زنجیرهای متداول را ندارد و در کمتر از یک دقیقه می توان آن را به راحتی نصب کرد. باز و بسته کردن این زنجیر بسیار ساده است و در نتیجه پس از عبور از جاده های برفی می توانید آن را باز کنید و به مسیر خود ادامه دهید. علاوه بر این، زنجیر چرخ پارچه ای آسیبی به آسفالت جاده یا چرخ خودرو وارد نمی نماید، در برابر سایش و خوردگی مقاوم است، برای یاری فنرها و جلوبندی ضرری ندارد، برای محیط زیست مضر نیست، می توان آن را بازیافت کرد و هنگام حرکت خودرو باز نمی گردد.
مزایای استفاده از زنجیر چرخ
در بسیاری از نقاط جهان رانندگان ملزم به استفاده از زنجیر چرخ هستند و این ابزار را باید همواره در خودرو داشته باشند. استفاده از زنجیر چرخ مزایایی به همراه دارد که ما در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم:
- کنترل وسیله نقلیه: رانندگی با خودرو روی سطوح یخ زده یا برفی آن هم بدون زنجیر چرخ واقعا خطرناک و سخت است. زنجیر چرخ در چنین مواقعی کنترل خودرو را برای راننده ساده تر می نماید.
- افزایش چسبندگی: زنجیر چرخ در مقایسه با لاستیک های معمولی چسبندگی بیشتری برای خودرو به همراه دارد.
- رانندگی با سرعت مطمئن تر: استفاده از زنجیر چرخ در نواحی صعب العبور این امکان را به شما می دهد تا با سرعت بالاتری نسبت به خودروهای فاقد زنجیر چرخ به مسیر ادامه دهید.
- افزایش دسترسی: استفاده از زنجیر چرخ، قابلیت عبور خودرو را در سطوح لغزنده و صعب العبور، نظیر جاده های برفی و یخی، به طور قابل توجهی افزایش می دهد.
- قابلیت استفاده مجدد: زنجیر چرخ ها معمولا دارای قابلیت استفاده مجدد هستند و با رعایت اصول نگهداری، می توان برای چندین فصل از آن ها بهره برد.
ساده ترین روش بستن زنجیر چرخ
اگر در جاده هستید برای بستن زنجیر چرخ طبق مراحل زیر عمل کنید:
- در وهله اول خودروی خود را در جای مطمئن و امنی پارک کنید. پیچ وتاب زنجیر را باز کنید و آن را از جهت خارهایش روی زمین قرار دهید، به طوری که قسمت صاف آن به طرف لاستیک باشد.
- خودرو را روی زنجیر راهنمایی کنید تا لاستیک مربوطه درست در وسط زنجیر قرار بگیرد. اگر می خواهید زنجیر را به لاستیک چپ نصب کنید، فرمان خودرو را به سمت راست بچرخانید و همین کار را برای لاستیک راست خودرو انجام دهید و آن را در جهت چپ بگردانید. با این کار می توانید دسترسی بهتری به دو طرف زنجیر داشته باشید.
- در دو طرف زنجیر، حلقه هایی وجود دارد که باید آن ها را به هم وصل کنید؛ به این ترتیب که گیره محکم یک طرف زنجیر را از حلقه طرف دیگر عبور دهید.
- در این مرحله باید از آچار مخصوص بهره ببرید و بست های چرخشی روی زنجیر را تا حدی بچرخانید که زنجیر محکم گردد. در واقع زنجیر باید کل عرض تایر را بپوشاند و اتصالات آن به مقدار یکسانی محکم شده باشند.
- وقتی زنجیر را نصب کردید، کمی رانندگی کنید و مجددا زنجیر چرخ را کنترل کنید تا از نصب صحیح آن مطمئن شوید.
زنجیر را به چرخ جلو ببندیم یا عقب؟
زنجیر چرخ را باید روی محوری ببندید که نیروی محرکه خودرو را تحمل می نماید. به عبارتی برای خودروهای دیفرانسیل جلو، زنجیر را روی چرخ جلو نصب کنید. اگر خودرویی دارای دو دیفرانسیل است و نیرو محرکه را به چهار محور خودرو انتقال می دهد، زنجیر چرخ را روی چهار چرخ ببندید.
نحوه بستن زنجیر چرخ ماشین سنگین
در مرحله اول، زنجیر چرخ ها را از بسته بندی خارج نموده و سپس با دقت آن ها را روی سطحی صاف پهن کنید. مطمئن شوید که زنجیرها فاقد هرگونه گره یا پیچ خوردگی باشند. جهت نصب صحیح زنجیر چرخ، قسمت های دارای قلاب را در بخش فوقانی و قسمت های بدون قلاب را در بخش تحتانی تایر قرار دهید. عملیات اتصال قلاب ها را آغاز کنید؛ این فرایند از قسمت جلویی تایر آغاز می گردد و تا قسمت پشتی تایر ادامه می یابد. به منظور اطمینان از ایمنی، کلیه بست ها باید به طور کامل محکم شوند
پس از قرار دادن زنجیر روی تایر، به منظور اطمینان از جاگیری صحیح زنجیر، تایر را به آرامی حرکت دهید. سپس، کلیه قلاب ها و بست ها را مجددا آنالیز کنید. به آرامی با کامیون حرکت کنید و مطمئن شوید که زنجیر ها صحیح نصب شده اند و صدای غیرعادی فراوری نمی نمایند.
بستن زنجیر چرخ تسمه ای
مراحل بستن زنجیر چرخ تسمه ای نسبت به زنجیر چرخ های فلزی قدیمی ساده تر است. برای بستن زنجیر چرخ تسمه ای باید طبق روش زیر عمل کنید:
- بندهای زنجیر را از وسط پره های رینگ رد کنید.
- حالا قفل زنجیر را باز کنید و پس از عبور زبانه زنجیر از آن، زبانه را تاحدی بکشید که ثابت و محکم گردد.
- سپس زبانه و قفل را به طرف پایین بیاورید تا بسته شوند.
- برای اینکه اضافه بند زنجیر آویزان نماند، آن را از قسمت پین عبور دهید.
فیلم بستن زنجیر چرخ
برای یادگیری هرچه بهتر و اصولی تر بستن زنجیر چرخ در برف می توانید از فیلم های آموزش بستن زنجیر چرخ بهره ببرید که در ادامه آورده شده است:
بستن زنجیر چرخ در برف
- برای بستن زنجیر چرخ در برف حتما در مکانی امن در کنار جاده توقف کنید. بهتر است مکانی کاملا صاف را انتخاب کنید تا موقع بستن زنجیر در برف و یخبندان با مسئله ای روبرو نشوید.
- پس از بستن زنجیر و زمانی که مشغول رانندگی هستید، اگر صدای غیرعادی مانند کشیده شدن فلز شنیدید، فورا توقف کنید؛ زیرا احتمالا بخشی از زنجیر شکسته یا پاره شده است که می تواند باعث آسیب به لاستیک خودرو گردد.
- بعلاوه وقتی زنجیر چرخ را روی لاستیک ها نصب کردید، به یک باره ترمز نکنید! سرعتتان نیز کم باشد و آن را یک دفعه بالا نبرید.
نحوه باز کردن زنجیر چرخ
در صورت خروج از مسیرهای لغزنده، نسبت به باز کردن زنجیر چرخ اقدام کنید. برای بازکردن زنجیر چرخ ابتدا در محلی امن توقف نموده و بعد قلاب ها را باز و با یاری آچار مخصوص آن را شل کنید. سپس درست در خلاف جهتی که زنجیر را بسته اید، آن را باز کنید. برای جمع کردن زنجیر مراقب باشید که گره نخورد. به منظور جلوگیری از آسیب به تایر، پس از بازکردن زنجیر چرخ، آن را به صورت کاملا صاف و بدون پیچ خوردگی روی زمین بگذارید؛ سپس خودرو را تنها به مقدار ای حرکت دهید که امکان برداشتن زنجیر چرخ ها وجود داشته باشد.
اگر تا به امروز از زنجیر چرخ استفاده نموده اید و تجربه ای در این زمینه دارید، در قسمت ثبت نظرات خبرنگاران در پایین همین مقاله می توانید از نظر و تجربه خود برای سایر کاربران بگویید.
پرسش های متداول
بستن زنجیر چرخ در زمستان چه یاریی به راننده می نماید؟
زنجیر چرخ ابزاری کاربردی برای خودروها در شرایط نامناسب جوی مثل بارش برف و عبور از نقاط برفی است که دور تایر خودرو کشیده می گردد. این وسیله از لیز خوردن خودرو روی سطوح برفی و یخی جلوگیری می نماید و در حفظ امنیت سرنشینان نقش بسیار پررنگی دارد.
انواع زنجیر چرخ کدامند؟
زنجیر چرخ ها عموما از جنس نانو پلیمری، پلیمری، فلزی، تسمه ای و پارچه ای هستند. هر یک از این زنجیرها معایب و مزایای خود را دارند که افراد بسته به کیفیت و قیمت، دست به خرید آن ها می زنند.
منبع: کجارو / king-sport.ir / khodronevis.com / فرارو / khodro45.com / irandeserts.com